hem

Till Svartlöga med egen båt

Vattnen runt Svartlöga har rykten om sig att vara svårnavigerade och många drar sig för att göra ett besök. I verkligheten är det ganska enkelt att ta sig hit.

Svartlöga


Norra sidan

Ångbåtsbryggan på norra sidan nås enkelt både inifrån Furusundsleden och utifrån Rödlögaleden. Det är prickat hela vägen. Där finns en lastbrygga för korta besök men där finns också många möjligheter att ligga mot land, även för djupgående segelbåtar. En nackdel är att det är öppet från nordnordost till väst, en annan att svallet från vaxholmsbåtarna gör att man inte bör lämna båten utan att kolla tidtabellen. Sopmaja och toalett finns vid ångbåtsbryggan och vid byhamnen på öns sydöstra sida.

Norrsidan

Anjinsan norrsidan


Mot berget alldeles utanför ångbåtsbryggan på Svartlögas norra sida kan du ligga även med djupgående segelbåtar (här Joule 44 Anjin San som sticker 2 meter). Som synes är det öppet mot nordost. I bakgrunden Rödlöga.

Byhamnen

I byhamnen på Svartlögas sydöstra sida finns flera gästplatser, de flesta på utsidan av den yttre bryggan som ligger öppen för vindar från syd och sydost. Djupet här är ca 180 cm vid medelvatten. Det finns även ett par platser på insidan av den inre bryggan där man ligger skyddat för alla vindar. Här är djupet ca 130 cm vid medelvatten. Respektera att alla andra platser är privata.

Svartlöga insegling


För att ta sig in i hamnen går man mellan Lill-skötkobb och bränningen. I vissa sjökort kan det se i det närmaste omöjligt ut, men i verkligheten är det gott om plats. Väl inne i hamnfladen är det bara att gå rakt mot den stora bryggan. Se bara till att inte komma för långt västerut inne i fladen där det ligger några stenar.

Bilden visar inloppet till byhamnen sett från norr. OBS! bilden är tagen vid lågvatten. Klabbarna väster om inloppet ligger ofta alldeles under ytan.

Byhamen

En dag sommaren 2011 var det besöksrekord i byhamnen