hus

Svartlöga

 

Svartlöga ligger öster om Blidö i Stockholms norra skärgård. Närmaste hamn på fastlandet är Furusund. Därifrån är det drygt sju nautiska mil till ångbåtsbryggan på Svartlöga och från Bromskär på Blidö är det knappt fyra nautiska mil.

Längst ner på sidan hittar du information om hur du tar dig hit med egen båt.

hamnen

Ön är flack med med låga träd och buskar, typiskt för ytterskärgården. Arealen, inklusive tillhörande skärgård, är 385 hektar och som högst når ön 12 meter över havet.

Ångbåtsbryggan ligger på öns norra sida, ungefär en kilometer från byn som ligger samlad ovanför hamnen på öns sydöstra sida. På berghällar i hamnen står byns gamla sjöbodar. I byns sydvästra del ligger missionshuset och i dess sydöstra del ligger posthuset, skärgårdens minsta som numera är sommarkiosk några veckor per år.

På Svartlöga finns ingen affär - närmaste mataffär finns på Rödlöga och Blidö. Här finns heller ingen el men däremot fast telefoni, något som är nödvändigt eftersom mobiltäckningen i byn är i det närmaste obefintlig. På öns västra och nordvästra sida (vid ångbåtsbryggan) är dock mobiltäckningen godtagbar.

Sopmaja och toalett finns vid ångbåtsbryggan och vid byhamnen. I vänthuset vid ångbåtsbryggan finns också ett litet "bibliotek" där du kan låna böcker att läsa under din vistelse på ön.

På Svartlöga skiner solen. Under sommaren är det inte ovanligt med blå himmel över Svartlöga samtidigt som molnen ligger tunga över Yxlan och Blidö, och det regnar på fastlandet.

Sol och bad

Bad Svartlöga  
På Svartlöga finns en liten sandstrand där det är mycket långgrunt vilket gör den omtyckt av de mindre barnen. Gillar du klippbad är urvalet desto större, både på norra sidan av ön och nere vid byhamnen på öns sydöstra sida.


Att ta sig hit

Under sommaren kör Vaxholmsbolaget dagliga turer både från Stockholm och från Furusund. Från stockholm tar det ca 3.5 timmar och från Furusund ungefär en timme. Under vår och höst går bara båten från Furusund och då endast under helger. På Waxholmsbolaget.se finns aktuella tidtabeller. Eller ring 08-679 58 30.   blidösund

Ångfartyget Blidösund brukar också besöka Svartlöga någon gång varje sommar.

Det går också att åka taxibåt till Svartlöga, vanligen från Furusund eller från Bromskär på Blidö. Under länkar hittar du telefonnummer.

När isen lagt sig är det svävare som gäller eller skridsko. Svartlöga har blivit ett populärt mål för långfärdskridskoåkare i norra skärgården. Titta under Rörlig bild om du vill bli inspirerad.


Vandra på Svartlöga

väg Svartlöga

För dig som tycker om att promenera eller jogga finns det gott om stigar på Svartlöga. Många av dem är tydligt utmärkta med skyltar (se under kartor).

Snår Svartlöga

På Svartlöga finns Upplands största sammanhängande lövskog, men här finns också en del grov granskog. Inget kommersiellt skogsbruk bedrivs på Svartlöga. Utanför stigarna är det ofta snårigt och svårt att ta sig fram.

stenmur Svartlöga

På många ställen finns stenmurar som vittnar om gamla tiders slit.


Tälta på Svartlöga

Det finns flera ställen att tälta på. Under kartor finns en karta med lämpliga platser markerade. På den kartan finns också de vattenpumpar som är tillgängliga för allmänheten markerade.

 


Till Svartlöga med egen båt >>